Oğuzlar 77 Cevizi
Oğuzlar cevizi 13.03.2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve Çorum için coğrafi işaret almıştır.
Ceviz Nedir ?
Ceviz, besin değerleri açısından lifler, vitaminler ve mineraller ile sağlıklı yağlar içerdiği için son yıllarda süper besin olarak tanımlanmaktadır. Ceviz, tadı ile de en çok tercih edilen yağlı tohumlar grubuna girer. Kuruyemiş sınıfında değerlendirilen cevizin vücut üzerinde çok sayıda olumlu etkisi bulunur. Düzenli tüketildiğinde bağışlık sistemini güçlendirir, cilde parlaklık verir ve kırışıklık oluşumunu engeller. Kandaki melatonin seviyesini yükselterek uyku düzenine katkı sağlar. İçeriğindeki melatonin ve polifenol bileşikleri sayesinde yüksek oranda antioksidan etkisi bulunur.
Ceviz ağaçta yetişir ve kendine has bir kokusu vardır. Üretimi eski çağlara dayanan ceviz üretimi alternatif tıpta kullanılır. Vücudun ihtiyacı olan omega-3 yağ asidinin %85’ini karşılar. Ağacından dalına yaprağına kadar tam bir şifa kaynağı olan ceviz ağacının; kalın gövdesi sayesinde mobilyacılıkta kullanılır. Ülkemizde sıklıkla Ege, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz Bölgesinde yetiştirilir. Cevizin içeriğinde folik asit, E vitamini, demir, fosfor, magnezyum, potasyum, çinko ve omega- 3 yağ asidi bakımından oldukça zengindir. Hafızayı güçlendiren cevizi bir gece önceden kabukları ile beraber suda bekletip ertesi günden itibaren düzenli tüketildiğinde kalpten göz hastalıklarına kadar birçok hastalığa iyi geldiği yapılan araştırmalar sonucu ortaya çıkmıştır.
Ceviz Üretimi
Bağ-bahçe ürünlerinin üretim, tüketim ve ticareti yönünden önemli ülkeler arasında yer alan Türkiye, köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup birçok meyve türünde olduğu gibi cevizin de yetiştirilebildiği uygun ekolojilere sahiptir. Ülkemiz dünya ceviz üretiminde A.B.D. Çin ve İran’dan sonra dördüncü sıradadır.
Ülkemizde ağaç başına verim 33-37 kg arasında değişmektedir. Aşılı ceviz fidanları ile bahçe tesis edildiğinde verimde aşısızlara göre %50-60 oranında artış sağlanabilir. Aşısız (yabani) cevizler 7-10 yaşlarında, aşılı cevizler ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlamaktadır. Yine yabani ağaçlardan 6 kg kabuklu meyveden en fazla 1,5-2 kg iç alınırken, aşılı ağaçlardan 6 kg kabuklu meyveden en az 3 kg iç alınmaktadır. Önerilen aşılı fidanlarla bahçe tesis edildiğinde; 5 yaşındaki bir ceviz ağacı 3-4 kg, 8 yaşında 15-20 kg, 12 yaşında 30-40 kg, 14 yaşında 50-75 kg, 20 yaşında 80-120 kg arasında meyve verebilmektedir. Dekara 10 fidan dikildiğinde, dekara verimin verim çağında 1- 1,5 ton olacağı beklenmektedir. Dünya ceviz üretiminde A.B.D. ve Çin’den sonra üçüncü sırada olan ülkemizde, 108767 hektara yakın alanda ceviz yetiştiriciliği yapılmakta olup, yıllık 212.140 ton meyve üretilmektedir. Karadeniz, Ege, İç Anadolu Bölgelerimiz üretim yönünden ilk sıralarda yer almaktadır.
Ceviz Tarihçe
Ceviz ağaçları uzun ömürlü ve dayanıklı olmalarıyla bilinir. Bu, binlerce yıldır varlıklarını sürdürmelerine yardımcı olmuştur. Bir ceviz ağacının ömrü, toprak kalitesi, iklim ve bakım gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak büyük ölçüde değişebilir. Mükemmel çevre koşullarında, bir ceviz ağacı yaklaşık 150 ila 400 yıl gibi oldukça uzun bir süre yaşayabilir.
İnsanlar 10.000 yılı aşkın süredir bu ağacı yetiştirmektedir. Ceviz değerli bir besin kaynağıdır ve çağlar boyunca çeşitli yemeklerde ve tariflerde kullanılmıştır. Eski Romalılar ve Yunanlılar cevizi doğurganlık ve uzun ömürlülüğün sembolü olarak görmüşlerdir.
Antik Çin’de zenginlik ve statü sembolü olmasından doğal saç boyası olarak kullanılmasına, epilasyon için peeling maddesi olarak kullanılmasından sanatta pigment olarak kullanılmasına kadar ceviz, tarih boyunca çeşitli kültürlerde önemli bir rol oynamıştır. Ayrıca ceviz yağı, besleyici özellikleri nedeniyle uzun süredir masaj terapisi ve aromaterapi için de kullanılmaktadır. Ceviz lezzetli bir atıştırmalıktan daha fazlasıdır ve çok amaçlı kullanımı sayesinde hayatın çeşitli yönlerinde vardır.
Ceviz Özellikleri
Ceviz ağaçları uzun ömürlü ağaçlardır. Ceviz ağaçları büyük taç yapar ve 25-30 m’ye kadar yükselebilirler ve ağacın bütün organları değerlendirilebilir. Kazık köklüdür ve kökleri 3-4 m derine gidebilmektedir. Ceviz çiçekleri bir cinslidir. Erkek ve dişi çiçekler ayrı sürgünde, ancak aynı ağaç üzerinde bulunmaktadır. Erkek çiçekler iki yıllık dallarda, dişi çiçekler aynı yılın sürgünlerinde bulunur. Tozlanma rüzgarla olmaktadır.
Ceviz Besin Değeri
Ceviz sağlık ve beslenme bakımından çok önemli bir meyve türüdür. Genel olarak cevizde; % 3.5 su, % 15-30 protein, % 55-77 yağ, % 1.5-3 kül, % 5-15 oranında da karbonhidrat (ağırlık selüloz) bulunmaktadır. Ca, P, Mg, Fe, Na, K gibi mineral maddeler bakımından zengindir. A, B1, B2, B6, C vitaminlerini de içermektedir. 1 kg ceviz yaklaşık 7.000 kalori enerji sağlamaktadır. Gümüş ve Selenyum içeren cevizin zeka gelişimi üzerine önemli etkileri tespit edilmiştir. Gümüş iyonuna ihtiyaç duyan tek organımız beyindir. Ceviz çok değişik şekillerde tüketilmektedir. Çerez olarak. Pasta ve tatlı sanayinde. Parfüm sanayinde, reçel. Helva yapımında. Boya, tanen, plastik ve kauçuk endüstrisinde. Yağ olarak. İlaç sanayinde. Sucuk, samsa, pestil yapımında. Ayrıca kerestesinin son derece kıymetli olmasından dolayı da mobilyacılıkta aranan materyallerin başında gelmektedir.
Ceviz Faydaları
Sağlıklı yağ, protein ve lif kaynağı olan cevizin faydaları çok fazladır. Kilo dengesini sağlarken kalp ve kemik sağlığını iyileştirici fayda sağlar.
Ceviz ağacında yetişmiş tek tohumlu, yuvarlak, sert ve kabuklu meyveye ceviz denir. Cevizin faydaları sağlık üzerinde oldukça etkilidir.
Çorbalara, salatalara, unlu mamullere ve makarnalara da eklenebilir bir besin olan ceviz; magnezyum, demir gibi mineraller, sodyum, potasyum, çinko, C vitamini, B vitaminleri içerir. Cevizin ağırlıkça %65’i yağ, ’i proteindir. Ceviz çoklu doymamış yağlar açısından zengindir. Ayrıca linoleik asit adı verilen omega-6 yağ asidi bakımından da zengindir.
Cevizin yararları saymakla bitmez.
- Kanseri önlemeye yardımcı olan besinlerden biri olan ceviz, birçok hastalığı önlemeye yardımcı özellikler taşır.
- Omega 3 yağ asitleri kalp sağlığına iyileştirmeye faydaları olarak görülür. Cevizin içerisinde de bulunan omega 3 yağ asitleri sayesinde kalp sağlığının korunmasına yardımcı olunur. Omega 3 yağ asitleri selenyum ve iyot ile birlikte beynin optimum düzeyde çalışmasına katkıda bulunur.
- Cevizin faydaları arasında bunama ve epilepsi gibi rahatsızlıklardan uzaklaştırması da bulunmaktadır. Bu nedenle cevizin faydaları kalp sağlığının sağlanması ve korunmasında etki gösterir.
- Ceviz tokluk hissi verir. Bu durum kilo kontrolünün sağlanmasına yardımcı olur.
- Ceviz aynı zamanda metabolizmayı iyileştirir. Ceviz, vücuda bakır, kalsiyum, demir, selenyum, çinko gibi mineraller sağlar. Büyüme ve gelişme, sindirim ve nükleik asit sentezi gibi metabolik aktivitelere katkıda bulunur.
- Cevizin faydaları düzenli tüketildiğinde artar ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Cildin uzun süre parlamasını sağlar ve ciltte kırışıklık oluşumunu önler.
- Ceviz tüketimi melatonin kan seviyesini yükseltir ve uykuya sebep olur. Bu nedenle uyku iyileştirilmesine katkı sağlar.
- Antioksidan bakımından zenginlikte böğürtlenden sonra 2. Sırada olan ceviz, bu antioksidanlar sayesinde kimyasallardan kaynaklanan karaciğer hasarını gidemeye ve önlemeye katkı sağlar
- Cevizin faydalarından biri de enflamasyonu azaltıyor olmasıdır. Enflamasyon, tip 2 diyabet, alzheimer, kalp hastalığı ve kanser gibi birçok hastalığın kökenidir ve oksidatif strese neden olabilir.
- Bağırsakta bulunan faydalı bakteriler iltihaplanmaya yönelik koruma gösterdikleri tespit edilen bileşiklere dönüşür. Omega 3 yağ, magnezyum ve ceviz içerisinde bulunan amino asit iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.
© All Rights Reserved.